Επιγραφές Ακροπόλεως Αθηνών και το Επιγραφικό Μουσείο

αΟι αρχαίες Ελληνικές επιγραφές είναι κείμενα συχνότερα σύντομα, αλλά και εκτενή, χαραγμένα σε σκληρή ύλη, στην πέτρα, το μέταλλο, τον πηλό, το ξύλο κ.λπ.1. Όπως το λέει και η λέξη, η επιγραφή είναι γραφή επάνω σε ένα αντικείμενο. Ποιος είναι όμως ο κύριος λόγος που ένιωσαν την ανάγκη να γράψουν οι άνθρωποι; Το ερώτημα δεν αφορά βεβαίως μόνον στις επιγραφές, αλλά και στην γραφή επάνω σε οποιοδήποτε άλλη ύλη, στους παπύρους και στα δέρματα, κ.λπ.

Την απάντηση δίνει ο ιστορικός του 1ου αι. π.Χ. Διόδωρος Σικελιώτης (12,13.2): Τις γαρ αν άξιον εγκώμιον διάθοιτο της των γραμμάτων μαθήσεως; διά γαρ τούτων μόνων οι τετελευτηκότες τοις ζώσι διαμνημονεύονται. (Ποιος θα μπορούσε να εγκωμιάσει, όπως της αξίζει, την εκμάθηση των γραμμάτων; Μόνον με αυτά η μνήμη των νεκρών παραμένει ζωντανή στους ζωντανούς). Ο Διόδωρος διατυπώνει κατά τον πληρέστερο και σαφέστερο τρόπο την αξία της γραφής και της μαθήσεώς της.

  • Η γραφή δεν είναι παρά η προσπάθεια των ανθρώπων να επιμηκύνουν την μνήμη τους και να αντισταθούν στην λήθη του χρόνου.

Με την γραφή το παρελθόν των ανθρώπων εκτείνεται προς τα πίσω και  διασώζεται η μνήμη ενός παλαιοτέρου κόσμου. Η απλούστερη μορφή επιγραφής, το χαραγμένο όνομα ενός  νεκρού επάνω σε έναν αδρό επιμήκη λίθο, που κάποιος οικείος έστησε στον τάφο, διαφυλάσσει την μνήμη του μεταξύ των ζώντων. (IG I3 1194• στήλη Κεραμούς, περ 625-600 π.Χ. [εικ. 1]).

Συνέχεια ΕΔΩ

αρχαιογνώμων ΟΝΟΜΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.