Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΕΛΤΩΝ (VIDEO)

Κρυμμένοι, κάπου στα «βάθη» τής Ιστορίας (όπως, άλλωστε, σήμαινε και το όνομά τους), οι Κέλτες απετέλεσαν ένα σημαντικό, αλλά και άγνωστο, «κομμάτι» τών πολιτισμών, που ανεπτύχθησαν στην Ευρώπη. Οι ελάχιστες πηγές γιά την ζωή, και την δράση τους, είναι προκατειλημμένες και, ως εκ τούτου, δεν επιτρέπουν να «εισχωρήσουμε» στον κόσμο τους.

Απ’ όσα έχουν «έρθει στο φως», ως τώρα, πιθανολογείται ότι, οι Κέλτες, εμφανίστηκαν στην Ευρώπη το 800 π.Χ., εξαπλώθηκαν σ’ όλη την έκτασή της, και έφτασαν μέχρι την Μικρά Ασία.

Celts_in_III_century_BC

Ήσαν, ιδιαιτέρως, πολεμικός λαός, και, μάλιστα, έβρεχαν τα μαλλιά τους με ένα μείγμα φτιαγμένο από κιμωλία και νερό, γιά να γίνεται πιό τρομακτική η όψη τους! Επίσης, καθώς παρατάσσονταν απέναντι από τον εχθρό, χτυπούσαν τα ξίφη τους ‘πάνω στις ασπίδες τους, γιά να φοβίσουν τούς εχθρούς τους! Φημίζονταν, δε, γιά τις ιππικές τους δεξιότητες, και τα φοβερά άρματα που κατασκεύαζαν. Πολλές φορές, έβαφαν κυανό το πρόσωπό τους, και πολεμούσαν εντελώς γυμνοί! Οι παραδόσεις, και τα έθιμά τους, επηρέασαν πολλούς γνωστούς, τότε, πολιτισμούς, ανάμεσά τους, και τον Ελληνικό. Γιά παράδειγμα, φαίνεται πως, οι Κέλτες, διέδοσαν την χρήση παντελονιού, στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και την κατασκευή βαρελιών. Επίσης, η κατασκευή οχυρών, ‘πάνω σε λόφους, ή, οι επιμνημόσυνες τελετές, προς τιμήν τών νεκρών, έχουν τα «θεμέλιά» τους στην κελτική παράδοση. Κατά την εποχή εκείνη, φαίνεται πως έκαναν εξαγωγές υποδημάτων και αρμάτων.

MI+Celtic+high+king

Οι Κέλτες αποτελούνταν από πολλές, διαφορετικές, φυλές, τις οποίες «ένωναν»: η γλώσσα, η θρησκεία, και: οι στρατιωτικές δραστηριότητες. ΓαλάτεςΣένονεςΊνσουβρεςΊβηρεςΒόϊοιΚενόμανοι, και: Ιρλανδοί, είναι μερικές, από τις φυλές τού κελτικού πολιτισμού. Ήσαν: ξανθοί, ψηλοί, και: σωματώδεις. Οι κοινωνίες τους ήσαν οργανωμένες με βάση τις πολεμικές τους δραστηριότητες. Τούς κυβερνούσαν βασιλείς, και χωρίζονταν σε τρεις, ταξικές, ομάδες: την πολεμική αριστοκρατία, μία τάξη στην οποία επεριλαμβάνοντο οι δρυίδες (ιερατική τάξη), οι δικαστές και οι ποιητές, και μία τάξη που αφορούσε όλους τούς υπολοίπους. Ιδιαιτέρως υψηλή θέση, στην κοινωνία τών Κελτών, κατείχαν οι γυναίκες, μέχρι την στιγμή που υιοθετήθηκε το «πατριαρχικό πρότυπο» άλλων πολιτισμών. Χαρακτηριστικό τού πολιτισμού τους, ήταν η τοποθέτηση κτερισμάτων στούς τάφους. Άφηναν, δίπλα στον νεκρό, διάφορα αντικείμενα, ή, ακόμη και τρόφιμα, από τα οποία συμπεραίνεται και η πίστη τους στην μεταθανάτια ζωή. Γιά την κατασκευή αυτών τών αντικειμένων, χρησιμοποιούσαν φούρνους, οι οποίοι θεωρούνται αρκετά «πρωτοποριακοί» γιά την εποχή τους!

Ως κύρια ενασχόλησή τους, αναφέρεται η κτηνοτροφία. Ασχολούντο, κυρίως, με πρόβατα και βοοειδή. Μάλιστα, η ενασχόλησή τους με την κτηνοτροφία, οδήγησε και στην ανάπτυξη ενός «θεσμού», που σχετιζόταν με την κλοπή βοοειδών, μιάς ομάδος από μιά άλλη. Η κλοπή, αυτή, «έδειχνε», ουσιαστικά, την ανδρεία, και το θάρρος, τής ομάδας που την διέπραττε. Η οικονομία τους βασιζόταν στην αμοιβαιότητα. Έδιναν, δηλαδή, αγαθά, δημιουργώντας σχέσεις υποχρέωσης, και αμοιβαιότητας, ή, σε συγγενείς τους.

celts1

Όσον αφορά την θρησκεία τών Κελτών, δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά πράγματα. Σίγουρα, οι Κέλτες, ήσαν πολυθεϊστές. Γιά την ακρίβεια, οι ερευνητές έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν κάποια ονόματα σε γλυπτά, ή προσωπογραφίες, τα οποία φαίνεται να αναφέρονται σε θεότητες που λάτρευαν οι Κέλτες. Ωστόσο, λίγα ονόματα έχουν συνδυαστεί με ιδιότητες. Κάποια, από τα ονόματα αυτά, είναι: Επόνα (θεά τής γονιμότητος, και προστάτιδα τών αλόγων), ΚερνούνοςΣούκελος (θεός τής αγάπης και τού χρόνου), Λουγκ (θεός τής δημιουργίας και τής μάθησης), ΈσουςΡοζμέρτα, και: Τουτάτης (θεός προστάτης τών Γαλατών). Πάντως, οι θεοί τών Κελτών, αναπαριστούντο ανά τριάδες. Τις ιερατικές τελετές, διεξήγαγαν οι δρυίδες και, οι τελετές αυτές, ήσαν μυστικές. Συχνά, γινόντουσαν και ανθρωποθυσίες, με σκοπό, κυρίως, την παρατήρηση «οιωνών», από τον τρόπο που πέθαιναν τα θύματα.

Σημαντικό «κομμάτι» τού πολιτισμού τους, ήταν και η Τέχνη. Οι Κέλτες αναπαριστούσαν «πτυχές» τής ζωής τους, όπως: τα ζώα, και: οι θεότητες, σε εικόνες. Ιδιαίτερο ρόλο, στην τέχνη τους, «έπαιζε» η γεωμετρία, και οι αριθμοί, συγκεκριμένα: το 3. Επίσης, χρησιμοποιούσαν διάφορες «τεχνοτροπίες», όπως: την «οφθαλμαπάτη», την «μεταμόρφωση», την «ένωση», και: την «ενίσχυση». Τα πουλιά, φαίνεται να κατείχαν «περίοπτη θέση» στην τέχνη τους, λόγω τού θαυμασμού που ενέπνεε η ικανότητά τους να κινούνται μεταξύ ουρανού και γης. Το ίδιο, και τα φίδια, τα οποία, επιστεύετο, ότι εκινούντο μεταξύ: «Άνω» και: «Κάτω Κόσμου». Ασχολήθηκαν, επίσης, με την Αστρολογία, και δημιούργησαν το δικό τους ωροσκόπιο, με 13 ζώδια!

druids

Οι πηγές, που υπάρχουν σήμερα, και αναφέρονται στους Κέλτες, προέρχονται, κυρίως, από Έλληνες, και Ρωμαίους, συγγραφείς, και είναι εξαιρετικά υποκειμενικές! Έλληνες, και Ρωμαίοι, χαρακτήριζαν τούς Κέλτες: «φρενοβλαβείς», γεγονός που προέκυπτε, μάλλον, από την συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια τής μάχης, ενώ, η λέξη: «Κέλτης», είχε καταστεί συνώνυμο τού: «βάρβαρος»! «Αμερόληπτες» πηγές, δεν υπάρχουν, σήμερα, γιά ‘κείνους. Οι ίδιοι, διέδιδαν, προφορικά, τον πολιτισμό τους, καθώς, οι δρυίδες, απαγόρευαν την γραφή. Πίστευαν ότι, η παράδοσή τους, πρέπει να διαδίδεται προφορικά, ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε γενιάς.

begrav

Με το πέρασμα τού χρόνου, οι Ρωμαίοι μεθόδευσαν την γενοκτονία τών Κελτών, και τούς περιόρισαν σε, όλο και μικρότερο, τμήμα τής Ευρώπης. Χτυπημένοι στα νότια, από τον Ρωμαϊκό πολιτισμό, και, στα βόρεια, από τον Γερμανικό πολιτισμό, οι Κέλτες ήταν δύσκολο να επιβιώσουν, και, σιγά-σιγά, εκτοπίστηκαν. Σήμερα, οι απόγονοι τών Κελτών ζουν, ως επί το πλείστον, στην Ιρλανδία. Η Ιρλανδία δεν κατακτήθηκε από τούς Ρωμαίους, ή, αργότερα, από τούς Αγγλοσάξονες. Έτσι, εκεί, μπόρεσε να επιβιώσει, και να παραμείνει «ακέραιος» (όσο μπορούσε περισσότερο), ο πολιτισμός που ήκμασε όσο λίγοι, και άφησε «ανεξίτηλα ίχνη», σε Ευρώπη και Ασία.

Για τον Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών

Κατερίνα Τόλια, δημοσιογράφος

 

Δείτε περισσότερα για τους Κέλτες στο ντοκιμαντέρ μας: Σκωτία η Χώρα των Ελλήνων:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.