Η σκοτεινή πλευρά της Δούκισσας της Πλακεντίας

Τα μυστικά της και ο πύργος με τα περίεργα «συμπόσια»

Ένα μεγάλο μυστήριο πλανιέται σαν… φάντασμα εδώ και πάνω από 150 χρόνια πάνω από την Αττική γη: το μυστήριο της Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν ή, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, της Δούκισσας της Πλακεντίας.

Ήταν Αμερικανίδα (γαλλικής καταγωγής) και κόρη γάλλου διπλωμάτη. Γεννήθηκε το 1785 στη Φιλαδέλφεια και μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Από πολύ νωρίς έγινε γνωστή για τις μεγάλες της γνώσεις και μόρφωση, αλλά και για την τάση της να εξερευνά το μυστήριο. Αργότερα παντρεύτηκε τον γάλλο στρατηγό Σαρλ Λεμπρέν, Δούκα της Πλακεντίας.

Μαζί του απέκτησε μια κόρη, την Ελίζα και αργότερα μετά τον χωρισμό τους, εγκαταστάθηκε με το παιδί της στην Ελλάδα, αγωνιζόμενες και οι δύο για την Ελληνική επανάσταση του 1821.

Η Δούκισσα της Πλακεντίας είχε προηγουμένως γνωριστεί με τον Ιωάννη Καποδίστρια – τότε υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας- και το 1829, όταν πια εκείνος ήταν κυβερνήτης του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο. Την περίοδο εκείνη, όπως αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα, προέκυψε το μεγάλο μυστήριο.

Το 1831, οι Μαυρομιχαλαίοι σκότωσαν στο Ναύπλιο τον Καποδίστρια. Τότε η Δούκισσα τύπωσε φυλλάδιο, με το οποίο συνέχαιρε τα αδέλφια για τον φόνο του κυβερνήτη, αποκαλώντας τον… «αηθή» και τους υπερασπίστηκε. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υπέθεσαν ότι ουσιαστικά πίσω από η δολοφονία του βρισκόταν εκείνη.

Ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο προέκυψε περί το 1836, όταν στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Βηρυττό, πέθανε ξαφνικά, σε νεαρή ηλικία, η κόρη της Δούκισσας, η Ελίζα. Ήταν τόση η θλίψη της για το χαμό της ώστε δεν μπόρεσε να αποδεχτεί ποτέ εκείνο το γεγονός! Και έτσι, αποφάσισε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να «εκδικηθεί» τον Θεό, επειδή θεώρησε ότι δεν προστάτεψε την κόρη της. Και γι’ αυτό απαρνήθηκε τη χριστιανική της πίστη.

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, ταρίχευσε το πτώμα της κόρης της και το έβαλε μέσα σε γυάλα, όπου είχε χαμηλή θερμοκρασία, προκειμένου αυτό να παραμένει σχετικά άφθαρτο. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι φερόταν στο άψυχο κορμί του παιδιού της σαν να ήταν ζωντανή ενώ δεν είχε ανακοινώσει σε κανέναν το θάνατό της.

Αυτή η ιστορία κράτησε πάνω από 10 χρόνια. Μέχρι δηλαδή την πυρκαγιά που ξέσπασε στο υπόγειο του σπιτιού της Δούκισσας, στις 19 Δεκεμβρίου του 1847, η οποία και αποτέφρωσε εντελώς το βαλσαμωμένο κορμί της κόρης της. Έκτοτε και μέχρι το θάνατό της, το 1854, έγινε ακόμα πιο απόμακρη από τον κόσμο και πολύ πιο παράξενη, ενώ σταμάτησε να δέχεται επισκέψεις και απομονώθηκε τελείως στον εαυτό της.

Δήλωνε πλέον αντίχριστη και έφτασε στο σημείο να ασπαστεί επίσημα τον εβραϊσμό και να μελετάει τα ιουδαϊκά γραπτά, ιδιαίτερα το Ταλμούδ. Με τα χρήματά της βοήθησε την εβραϊκή θρησκευτική κοινότητα της Ελλάδας και χρηματοδότησε τις ανασκευές πολλών συναγωγών όπως για παράδειγμα εκείνη της Χαλκίδας. Την ίδια περίοδο πολεμούσε σκληρά τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας, τον Όθωνα και τη βασίλισσα Αμαλία, στρώνοντας διάφορες πλεκτάνες και μηχανορραφίες εναντίον τους.

Το μέγαρό της, πάνω στην Πεντέλη, έγινε επίκεντρο τεράστιου ενδιαφέροντος. Κι αυτό διότι εκεί η Δούκισσα μάζευε μερικές φορές την εβδομάδα τους πολύ παράξενους φίλους της και κλείνονταν όλοι μαζί στον πύργο, όπου πραγματοποιούσαν τα μυστηριώδη τους «συμπόσια».

Ο δύστροπος χαρακτήρας της και η περιθωριακή της συμπεριφορά, σε συνδυασμό με τις νέες της παρέες, οδήγησαν τον κόσμο στο να την θεωρήσει ότι επιδίδεται σε σατανολατρείες κλπ ενώ παράλληλα υπήρχαν ψίθυροι για τις σχέσεις της με διάφορους ληστές της εποχής που δρούσαν εκείνη την περίοδο στην Αττική. Πασίγνωστα άλλωστε είναι όσα κατά καιρούς έχουν ειπωθεί για τη σχέση της με τον λήσταρχο Νταβέλη. Επρόκειτο για μια ερωτική σχέση ανάμεσα σε δύο τόσο περίεργες φιγούρες ή μήπως ο δεσμός τους έφτανε ακόμα μακρύτερα και ήταν καθαρά πνευματικός – υπερφυσικός; Στον πύργο της Δούκισσας κρύβονται πάρα πολλά μυστικά ακόμη και σήμερα…

http://www.eleysis-ellinwn.gr/s

Η «ιδιότροπη» Δούκισσα της Πλακεντίας που αγάπησε την Ελλάδα

Η «ιδιότροπη» Δούκισσα της Πλακεντίας που αγάπησε την Ελλάδα


Το Καστέλο της Ροδοδάφνης

Με την αγορά της γης αναθέτει στον αρχιτέκτονα Κλεάνθη να χτίσει εκεί το Καστέλο της Ροδοδάφνης. Στο οικόπεδο του αμαξωτού δρόμου, λίγο πιο κάτω στην περιοχή της Πεντέλης, χτίζει άλλα δύο κτίρια Ρlaisance και Τourelle.

Μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες η Δούκισσα είχε πάρει μια προφητεία σύμφωνα με την οποία αν τελείωνε όλες τις οικοδομικές εργασίες θα πέθαινε γι’ αυτό και ο πυργίσκος της Τourelle έμεινε ημιτελής.


Η βίλα Plaisance

Το Καστέλο της Ροδοδάφνης αποτέλεσε την παραθεριστική κατοικία της Δούκισσας ενώ η Plaisance χρησιμοποιήθηκε σαν ξενώνας για τους φιλοξενούμενούς της. Η Δούκισσα άλλωστε συνήθιζε να φιλοξενεί όλες τις μεγάλες προσωπικότητες της εποχής και να διοργανώνει συμπόσια όπου συζητούνταν θρησκευτικά και πολιτικά θέματα. Τα θρησκευτικά θέματα άλλωστε την απασχολούν ιδιαίτερα. Αργότερα όταν ανέλαβε την ανακατασκευή της Συναγωγής στη Χαλκίδα θεωρείται πως είχε ασπαστεί τον Ιουδαϊσμό.


Η Tourelle

Η εκκεντρική για τους Αθηναίους της εποχής προσωπικότητα της σε συνδυασμό με τις επιχειρηματικές δράσεις, την καταγωγή και τη μόρφωσή της εξακολουθεί να προκαλεί δέος αλλά και αρνητικά σχόλια.


Η βίλα Plaisance

«Ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής μετέφερε με αγανάκτηση στα απομνημονεύματά του το ανεξήγητα φτωχό γεύμα που παρέθεσε σ΄ εκείνον και σε άλλους καλεσμένους της, μετά το οποίο φοβήθηκε μήπως “εξ ασιτίας φθάσωμεν νεκροί εις Αθήνας”» όπως αναφέρεται στο ημερολόγιο του Βυζαντινού μουσείου που είναι αφιερωμένο στη Δούκισσα.

Ο μύθος της φτάνει στο απόγειό του όταν πιάνεται όμηρος του ληστή Μπίμπιση. Προτού προλάβει εκείνη να παραδώσει μέσω απεσταλμένου της τα υψηλά λύτρα, οι κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να τη σώσουν. Ήταν άλλωστε ιδιαίτερα δημοφιλής αφού, εκτός των άλλων, είχε πληρώσει για να γίνει το πέτρινο τοξωτό γεφύρι στο ρέμα Χαλανδρίου. Στη λαϊκή συνείδηση ο Μπίμπισης αντικαθίσταται από τον γνωστότερο Νταβέλη και η λαϊκή φαντασία μετατρέπει την ομηρεία σε παθιασμένο έρωτα.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής της δεν δέχεται καμία επίσκεψη εκτός από τη Δεσποινίδα των Τιμών της Βασίλισσας Αμαλίας, τη Φωτεινή Μαυρομιχάλη, την οποία έχει αναθρέψει η ίδια, και την κόρη του ήρωα του Μεσολογγίου Χρήστου Καψάλη.

Η Σοφί Ντε Μπαρμπουά πεθαίνει το 1854, φήμες θέλουν να έπασχε από υδρωπικία, σε ηλικία 69 χρόνων και θάβεται στην Πεντέλη σε αρχαιότροπο μαρμάρινο τάφο σε σχέδια του Σταμάτη Κλεάνθη. Από τότε ο μύθος της παραμένει ζωντανός ενώ κατά περιόδους εμπλουτίζεται…


Η Tourelle


Η Tourelle


Η Tourelle


Η βίλα Plaisance


Η βίλα Plaisance


Η βίλα Plaisance


Το Καστέλο της Ροδοδάφνης

https://rodosreport.gr/doukissa-plakentias/\

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s