ΤΑΙΝΙΕΣ «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ»: Βρέθηκαν χιλιάδες σπάνια φιλμς που δείχνουν πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ (Βίντεο)

Μετά από δεκαετίες που ήταν κλεισμένα σε θυρίδες υψηλής ασφάλειας, χιλιάδες ταινίες φίλμ που έδειχναν δοκιμές πυρηνικών όπλων από τον αμερικανικό στρατό, δόθηκαν στην δημοσιότητα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που έχουν πρόσφατα αποχαρακτηριστεί.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 10.000 ταινίες που δείχνουν δοκιμές πυρηνικών όπλων μεταξύ του 1945 και του 1962, σύμφωνα με το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore (LLNL). Τα τελευταία πέντε χρόνια, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον φυσικός Greg Spriggsέχουν συγκεντρώσει το υλικό, το επεξεργάζονται και το ανασυνθέτουν πλήρως πριν το δώσουν στην δημοσιότητα, σύμφωνα με το livescience.

Περίπου 6.500 από αυτές τις ταινίες έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, αλλά μέχρι τώρα μόνο 64 βίντεο, βρίσκονται διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Ο Spriggs δήλωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του κάνουν έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να συλλέξουν και να «σαρώσουν» τις ταινίες, επειδή αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και αν δεν προλάβουν, το υλικό θα μπορούσε να αχρηστευθεί.

«Μυρίζει σαν ξύδι όταν ανοίγετε τα μεταλλικά κουτιά, το οποίο είναι ένα από τα υποπροϊόντα κατά την διαδικασία αποσύνθεσης από τις ταινίες,» είπε σε δήλωση του ο Spriggs. «Γνωρίζουμε ότι οι ταινίες αυτές βρίσκονται στο σημείο αποσύνθεσης λίγο πριν αχρηστευθούν τελείως. Βρήκαμε τις ταινίες πάνω στην ώρα. Τα δεδομένα που συλλέξαμε, θα επεξεργασθούν καταλλήλως και θα διατηρηθούν σε ψηφιακή μορφή», είπε χαρακτηριστικά.

Θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση όλων των ταινιών, εκτιμά ο Spriggs και ο αποχαρακτηρισμός και η δημοσιοποίηση όλων των βίντεο θα διαρκέσει ακόμα περισσότερο. Ο απώτερος στόχος του έργου σύμφωνα με τον Spriggs, είναι να διασφαλίσει ότι ποτέ στο μέλλον δεν θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.

Ηλίας Σιατούνης

http://www.crashonline.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s