Εκπληκτικό βίντεο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καταγράφει το Σέλας σε υψηλή ευκρίνεια

Το Σέλας αποτελεί ένα σπάνιο θέαμα στη Γη, αλλά τώρα, χάρη σε ένα νέο βίντεο υπερ-υψηλής ευκρίνειας από τη NASA, οι άνθρωποι της Γης μπορούν να δουν το θέαμα του Σέλαος όπως το απολαμβάνει ένας αστροναύτης από το Διάστημα

Από τη Γη, τα «πέπλα» του Σέλαος δείχνουν σαν να χορεύουν κατά τη διάρκεια ηλιακών καταιγίδων, αλλά από το διάστημα, οι αστροναύτες παρακολουθούν αυτά τα βόρεια και νότια παιχνίδια του φωτός με διαφορετικό τρόπο.

Γενεσιουργός αιτία του Σέλαος θεωρείται ο βομβαρδισμός των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο, που ονομάζεται ηλιακός άνεμος. Η πλειονότητα των φορτισμένων αυτών σωματίων, που είναι κυρίως πυρήνες υδρογόνου και ηλεκτρόνια, εκτρέπονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης. Ωστόσο σημαντικό μέρος τους εισχωρεί στη γήινη μαγνητόσφαιρα, όπου επιταχύνεται σε μεγάλες ενέργειες από ηλεκτρομαγνητικά πεδία κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων. Ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας και μικρής γωνίας κλίσης ως προς τις μαγνητικές γραμμές φτάνουν μέχρι την ανώτερη ατμόσφαιρα, όπου διεγείρουν άτομα οξυγόνου και αζώτου. Η διέγερση επιτελείται με την μετατόπιση των ηλεκτρονίων αυτών των ατόμων σε ανώτερες ενεργειακές στοιβάδες, όπου όμως δεν μπορούν να παραμείνουν για πολύ. Με την επάνοδο στην αρχική τους κατάσταση εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας με τη μορφή φωτός. Το χρώμα του φωτός εξαρτάται από το είδος του ατόμου που διεγείρεται και από την ενεργειακή διαφορά των στοιβάδων διέγερσης και ηρεμίας των ηλεκτρονίων του ατόμου.

Το φαινόμενο του Σέλαος είναι ορατό πάνω από υψηλά γεωγραφικά πλάτη του πλανήτη, όπως η Αρκτική και η Ανταρκτική (Βόρειο και Νότιο Σέλας).

Τα διαφορετικά χρώματά του, αντιπροσωπεύουν τα διάφορα μόρια που λάμπουν. Σύμφωνα με τη NASA, τα μόρια οξυγόνου εκπέμπουν μια πράσινη λάμψη, ενώ το άζωτο μπορεί να εκπέμψει ένα μπλε φως.

http://www.klik.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s