Σεμινάριο Ομηρικής Φιλολογίας. Ξέρουν που είναι η Ιθάκη; Νέα στοιχεία-ερωτήματα

Αγαπητοί φίλοι
Επανακάμπτοντας μετά την καλοκαιρινή διακοπή θα προσπαθήσω να αναφερθώ σε ένα σημερινό θέμα, αυτό του συνεδρίου που γίνεται στην Ιθάκη. Εκεί όπως καταλαβαίνεται δεν πας αν δεν είσαι φιλόλογος έτσι και εγώ ούτε προσπάθησα. Πάντως σκέφτηκα να συνεισφέρω με …φρέσκα κουλούρια. Μιλάω για στοιχεία που κανείς μέχρι τώρα δεν έχει εντοπίσει και όμως ήταν μπροστά στα μάτια τους.
Έχουμε ήδη αναφέρει σε άλλα σημειώματα ότι η Ιθάκη έχει τρία λιμάνια. Αυτό που βρίσκεται στην εξοχή της Ιθάκης έξω από την πόλη και κάτω από το Νήιον, όπου υποτίθεται σταμάτησε η θεά Αθηνά και τα δύο που είναι στην πόλη της Ιθάκης καθότι «αμφιάλω».

 Οδύσσεια Α-386
 
“ΜΗ ΣΕ Γ ΕΝ ΑΜΦΙΑΛΩ ΙΘΑΚΗ ΒΑΣΙΛΗΑ ΚΡΟΝΙΩΝ
Οδύσσεια Α-395
 
ΠΟΛΛΟΙ ΕΝ ΑΜΦΙΑΛΩ ΙΘΑΚΗ ΝΕΟΙ ΗΔΕ ΠΑΛΑΙΟΙ
Οδύσσεια Α-401
 
“ΟΣ ΤΙΣ ΕΝ ΑΜΦΙΑΛΩ ΙΘΑΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΣΕΙ ΑΧΑΙΩΝ
Οδύσσεια Α-185-186.
 
“ΝΗΥΣ ΔΕ ΜΟΙ ΗΔ ΕΣΤΗΚΕΝ ΕΠ ΑΓΡΟΥ ΝΟΣΦΙ ΠΟΛΗΟΣ,
ΕΝ ΛΙΜΕΝΙ ΡΕΙΘΡΩ ΥΠΟ ΝΗΙΩ ΥΛΗΕΝΤΙ.«

Θα μου πει κάποιος ότι αυτά τα ξέρουμε. Τα ξέρετε αλλά θα σας δώσω μια νέα προοπτική. Θα προσθέσω μια μικρή μόνο γνωστή πληροφορία.

Οδύσσεια Π’ ραψωδία στίχος 324
«ΟΙ Δ ΟΤΕ ΔΗ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΟΛΥΒΕΝΘΕΟΣ ΕΝΤΟΣ ΙΚΟΝΤΟ»
Σταχυολογώ τις πληροφορίες.
1. Από τα δυο λιμάνια της πόλης το ένα είναι βαθύ.  Άρα το άλλο είναι πιο ρηχό. Έχει λοιπόν δυο λιμάνια το ένα βαθύ και το άλλο λιγότερο βαθύ.
2. Το τρίτο λιμάνι βρίσκεται μέσα στο ρεύμα (ΕΝ ΛΙΜΕΝΙ ΡΕΙΘΡΩ).
Ας δούμε τι σημαίνουν αυτά.
Για να είναι δυο λιμάνια στην σειρά το ένα βαθύ και το άλλο ρηχό αυτό μπορεί να συμβείΜΟΝΟ αν βρίσκονται μέσα σε κλειστό κόλπο. Τότε το λιμάνι που βρίσκεται πιο κοντά στην έξοδο του κόλπου θα είναι βαθύτερο και αυτό στο εσωτερικό, τον μυχό του κόλπου πιο ρηχό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι επιχωματώσεις επηρεάζουν πρωτίστως τον μυχό ενός κόλπου και λιγότερο το εσωτερικό. Άρα κάθε καράβι που θα μπαίνει στον κόλπο θα σταματά στο πρώτο λιμάνι, το βαθύ. Μάλιστα αν είναι μεγάλο θα μένει υποχρεωτικά στο πρώτο, το βαθύ για να μην κολλήσει στην άμμο.
Το τρίτο λιμάνι βρίσκεται στο θαλάσσιο ρεύμα επάνω. Όπως πιστεύω ότι γνωρίζεται όλοι τα νησιά περιτριγυρίζονται από θαλάσσια ρεύματα. Άρα θα έπρεπε και τα τρία λιμάνια να βρίσκονταν μέσα σε θαλάσσια ρεύματα και άρα δεν δικαιολογείται να χρησιμοποιηθεί ως χαρακτηριστικό του ενός εκτός αν τα άλλα δύο είναι μέσα σε κόλπο. Για του λόγου το αληθές μια σχηματική απόδοση ρευμάτων από την NASA.
   Επαναφέρω λοιπόν την εικόνα της πραγματικής Ιθάκης και πείτε μου εσείς αν η οποιαδήποτε άλλη φιλόδοξη «Ιθάκη» διαθέτει αυτά τα στοιχεία:
Όλα στην θέση τους. Αλήθεια θα το δούνε ποτέ οι ειδικοί;
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s