Δεν απαντούν οι εξωγήινοι; Επιστήμονας εξηγεί ότι δεν μας ακούν

ufo_24Μέχρι τώρα οι επιστήμονες υπέθεταν ότι οι εξωγήινοι πρέπει να είναι βιολογικά όντα. Τι γίνεται όμως, αν οι γείτονές μας είναι  μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης;

Εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει στείλει πολλά μηνύματα στο διάστημα ως αποδείξεις της ύπαρξής μας. Μέχρι σήμερα, όμως οι εξωγήινοι δεν μας έχουν απαντήσει, ακόμη, και οι επιστήμονες προσπαθούν να το εξηγήσουν παρουσιάζοντας διάφορους λόγους, από το ότι δεν υπάρχει ευφυής εξωγήινη ζωή κοντά στο ηλιακό μας σύστημα έως του ότι μετά από την μελέτη των μηνυμάτων μας, οι εξωγήινοι έχουν αποφασίσει πως είναι ασφαλέστερο γι αυτούς να μείνουν μακριά μας.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη εξήγηση, η οποία είναι ότι αυτοί οι εξωγήινοι δεν είναι όπως τους έχουμε φανταστεί. «Εγώ θα τολμούσα να πω ότι οι περισσότεροι από τους πολιτισμούς του σύμπαντος είναι «συνθετική ευφυΐα», λέει στο BBC ο Seth Shostak, ένας αστρονόμος της οργάνωσης Αναζήτηση Εξωγήινης Νοημοσύνης, που είναι γνωστή επίσης με το ακρωνύμιό της ως SETI.

Ο Shostak τονίζει ότι οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να έχουν ήδη αναπτύξει την επόμενη γενιά των μηχανών οι οποίες είναι πιο έξυπνες από τον άνθρωπο. «Φοβούμαι ότι αυτό μπορεί να απογοητεύσει εκείνους που περίμεναν κοντούς γκρι εξωγήινους με μεγάλα μάτια, χωρίς μαλλιά ή χωρίς τρίχωμα στο σώμα».

«Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό συμβαίνει οπωσδήποτε», λέει ένας άλλος αστρονόμος, ο Stuart Clark, αναφερόμενος στους «μηχανές με τους υπερ-εγκεφάλους». «Βέβαια, το σημαντικό είναι ότι ψάχνουμε για κάτι που μοιάζει λίγο πολύ μ’ εμάς, κι αυτό περιορίζει την έρευνα. Νομίζω ότι  το SETI θα έπρεπε να διευρύνει την αναζήτησή του», προσθέτει ο Clark, τονίζοντας ότι η απάντηση στο ερώτημα σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινης ζωής θα μπορούσε να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις για όλη την ανθρωπότητα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s